/

Hampstead, London

2011

This new four-storey house in Hampstead incorporates an extensive glass facade. In order to prevent overlooking by neighbouring properties and to help control solar gain, external PVC mesh screens form an integral element of the facade and provide enclosure for external garden terraces. The open-plan living spaces unfold as a sequence of interlocking elements opening onto private courtyards at the front and back. The living spaces are arranged to take advantage of longer diagonal views looking over the garden landscape at the rear and along the street at the front. External gardens at first- and second-floor level are maintained by an automatic watering system fed by a rainwater collection tank at second-floor level. The galleried first floor and double-height reception room evoke the traditional London studio house, while the architectural detailing continues the strong tradition of modernist design in Hampstead.

/